ЗАД КАДЪР

Българското кино отваря вратите си за теб

Доза Щастие

В Сезон 2 на „ЗАД КАДЪР“ ще те заведем на снимачната площадка на най-гледания филм за 2019 г. както на територията на страната, така и в платформата на НВО GO, в която за първи път българска лента застава на челно място в Хърватия, Сърбия, Словения, Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина след премиерната си седмица.

„Доза щастие“ е вдъхновен от действителен случай и базиран на автобиографичната книга на Весела Тотева „Спасение и падение“. Филмът е пълнометражният дебют на режисьора Яна Титова, а в главната роля се превъплъщава Валентина Каролева – дъщерята на Весела. Това прави работния процес още по-емоционален и разтърсващ за целия екип, който отдадено се впуска в проекта със значима кауза.

В продължение на 13 седмици ще ти разкриваме по малко от съкровения процес на това да разкажеш една лична, докосваща и истинска история за зависимостите, с които човек се бори по време на целия си живот.

Валя, Алек и Митко

Епизод 1
В първи епизод Валя, Алек и Митко ни разказват повече за процеса им по изграждане на техните герои – от предварителната подготовка до самия снимачен процес. Ще разбереш повече за това какви са били вдъхновенията им, колко трудно е да пресъздадеш на екрана човек, когото познаваш, и кои са нещата, които са преоткрили за себе си като актьори и като хора.

Яна и Мартин

Епизод 2
Втори епизод ни среща с режисьора и сценарист Яна Титова и оператора Мартин Балкански. Двамата заедно си поставят за цел да разкажат максимално искрено и честно историята на Весела. Визията на филма веднага успява да развълнува с картините, пренасящи осезаемо емоции и усещания през филмовия екран.

Екипът

Епизод 3
В основата на всяка успешна продукция е добрият екип от професионалисти, които са винаги на точното място в точното време и могат да се справят с всякакви ситуация. Филм като „Доза Щастие“ е създаден от кино творци, които са не само безупречни в своята работа, но и прекрасни хора, вложили всеотдайно цялата си любов, талант, енергия, усилия и време в този проект. Всички те са силно обединени от каузата на Весела и посланието, което лентата отправя към зрителите.

Децата

Епизод 4
В киното един от най-специфичните процеси е работата с деца на снимачната площадка. Изисква подходящ подход и въображение, които да предразположат малките актьори и да им оставят свободата да изразят своите емоции чисто и искрено. Всичко се случва като на игра, за да бъде сътворен светът във филма по най-докосващия за зрителя начин…

Актьорите

Епизод 5
Голяма част от актьорите в „Доза щастие“ трябваше да се изправят пред едно от най-големите предизвикателства в киното – да се превъплътят в герои, които имат своите прототипи в живия живот. Всяка роля във филма се превърна във важна и незаменима част за цялостния разказ на екрана. Освен невероятния професионализъм и талант, от екрана веднага си проличава силната отдаденост, с която са изградени персонажите, за да бъдат пълнокръвни и истински в достигането им до зрителя.

Иван Бърнев

Епизод 6
Актьорът Иван Бърнев, познат на българската аудитория с емблематичните си роли в киното и театъра, отново успява да изгради запомнящ се и ярък образ. Иван влиза в ролята на Лени – собственикът на заведението, в което Весела работи като сервитьорка. Той не остава безразличен пред факта, че младото момиче е на ръба на бездната, от която няма връщане назад…

Ирмена Чичикова

Епизод 7
Ирмена Чичикова влиза в ролята на Красимира Тодорова – най-близката приятелка на Весела по време на най-трудния период от живота й, борейки се с хероиновата зависимост. Това е първият път, в който актрисата се изправя пред предизвикателството да изиграе човек от плът и кръв, с когото успява да се срещне няколко пъти преди снимките на филма. Ирмена започва да си записва и наблюдава всякакви детайли от поведението на Красимира, за да пресъздаде нейния образ на сетивно ниво.

Лидия Инджова

Епизод 8
Актрисата Лидия Инджова се превъплъщава в сестрата на Весела Тотева, но двете с режисьора Яна Титова не се стремят екранният образ да се доближи до реалния, а напротив – искат да запазят изцяло художественото му внушение. Във филма персонажът на Лидия изпитва крайно безсилие да помогне на най-близкия си човек и въпреки многобройните си опити, тя не успява да го направи. По това време в България информацията за наркотичните вещества и въздействието им върху човешката психика е оскъдна – този факт прави борбата със зависимостта към тях още по-трудна и безнадеждна…

Асен Блатечки

Епизод 9
Ролята на един от ключовите мъжки персонажи в „Доза Щастие“ е поверена на актьора Асен Блатечки. Двамата с режисьора Яна Титова работят съвместно по филма „Стъпки в пясъка“, което им помага да установят много силна връзка помежду си, а това неминуемо е причината в дълбочина да достигнат и до желаното превъплъщение в „Доза Щастие“.

Димитър Николов

Епизод 10
Димитър Николов влиза в ролята на Жоро – двамата с Весела Тотева споделят не само своите любовни чувства един към друг, а и страстта си към хероина. За Димитър като актьор основното предизвикателство в този образ е фактът, че трябвало да изиграе човек от живия живот, който се намира някъде по света. Той така и не успява да се срещне със своя прототип, но Весела му показва няколко техни общи снимки, които е запазила.

Алек Алексиев

Епизод 11
В „Доза щастие“, освен в обичайното си амплоа на актьор, Алек Алексиев се изправя пред предизвикателството да бъде и един от продуцентите на филма. Трудностите пред екипа са много, защото продукцията не е подкрепена с държавно финансиране и изцяло се отказва от идеята да включи продуктово позициониране. Много хора обаче са привлечени към каузата и помагат за успешната реализация на филма. По време на работния процес Алек помага също и с пренасянето на декор, реквизит, техника, като дори успява да си открадне няколко мига за първите си стъпки в кино операторството!

Яна Титова

Епизод 12
През януари, 2017 г., по време на полета си от Англия до България, Яна Титова прочита автобиографичната книга на Весела Тотева „Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка“. Още със слизането си от самолета Яна веднага се обажда на Весела, за да й сподели за всички емоции, през които е преминала, когато е четяла книгата… и за да й предложи да направят филм. Само няколко месеца по-късно и след 3 драфта на сценария, започват снимките на „Доза щастие“.

Валентина Каролева

Епизод 13
Последният епизод от този сезон, посветен на моментите от снимачната площадка на „Доза щастие“, те срещаме с актрисата в главната роля – Валентина Каролева. Тя се изправя пред огромното предизвикателство да се превъплъти в образа на своята собствена майка Весела Тотева. Весела присъства по време на снимките и успява да гледа филма преди да почине. Всъщност, още от 16-годишно момиче Валя си мечтае да изиграе своята майка, с която заедно са преминали през всичко – и падението, и спасението. Актрисата винаги е усещала нуждата историята за живота им да бъде разказана чрез магията на филмовото изкуство. Често двете с Весела се шегували, че Спилбърг трябва да го режисира. По време на снимачния процес много спомени от детството на Валя сякаш оживяват пред очите й, но този път тя ги вижда през гледната точка на Весела. Въпреки че пресъздава някои специфични черти на своята майка, актрисата все пак гледа на нея като на персонаж.